top of page
  • maaikefischer

Chronische stress en SOLK

Bij stress denken we vaak aan het te druk hebben. En meestal relateren we stress aan werk. Maar veel chronische stress -stress die langdurig is- houdt vaak juist verband met dagelijkse situaties.


Zo kun je chronische stress hebben van:

- niet jezelf kunnen zijn in je relatie of gezin

- een gezinslid hebben met een (geestelijke) uitdaging

- geen diepgang of andere vorm van intimiteit kunnen ervaren met je partner

- je niet gesteund/ begrepen/ gezien voelen door dierbaren

- schaamte of schuld

- niet erkennen wat je werkelijk wil

- weggestopte emoties

- onverwerkt/ onderdrukt trauma

- gevoel van onveiligheid (bv. door wereldgebeurtenissen)

- gevoel van onmacht


Vaak heeft chronische stress te maken met jezelf niet kunnen zijn, waardoor de levensstroom te weinig doorgang vindt.

Chronische stress zorgt voor gestagneerde energie en kan kwalijke gevolgen hebben. Het kan voor burn-out of depressie zorgen, maar ook tal van medisch onverklaarbare klachten en ziekten veroorzaken. De term die hiervoor gebruikt wordt is SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten) of ALK (Aanhoudende Lichamelijke Klachten). Medisch zijn sommige lichamelijke klachten misschien onverklaarbaar, maar onderzoek toont aan dat mensen wél beter kunnen worden als er vanuit een andere visie wordt gekeken.


De kern van deze visie is dat onbewuste, verdrongen emoties de belangrijkste oorzaak zijn van het ontstaan en in stand houden van medisch onverklaarde lichamelijke klachten. Deze verdrongen emoties bewust maken, voelen en verwerken leidt tot herstel.

Dit gedachtegoed is gebaseerd op recente inzichten uit (neuro)wetenschappelijk onderzoek, veelal uit Amerika, kennis en ervaring van artsen en (zorg)professionals, en op talloze succesvolle herstelverhalen van ex-patiënten.


Mocht je klachten hebben, waar medisch gezien geen verklaringen voor gevonden worden? Kijk dan eens een laagje dieper. Wat speelt er in jouw leven, waar je onvoldoende aandacht aan besteedt? Welke gebeurtenissen en welke emoties hebben nog onvoldoende erkenning gekregen van jezelf? Wat onderdruk je?

Neem je emoties serieus. Wees mild naar jezelf. Erken je behoeftes, verlangens, je pijn en je gemis. Omarm jeZelf. Massagetherapie is één van de manieren om hier aandacht aan te geven. En ook om hier steun en geborgenheid bij te ervaren.

Massagetherapie kan verlichting geven en je een stap richting herstel brengen.


Welke niet-werkgerelateerde chronische stress herken jij?

Weet je welkom met je vragen, je verdriet en je pijn. Ik voel en kijk graag met je mee.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page