top of page
  • maaikefischer

Psoas- De spier van de ziel

Na het volgen van een aantal verdiepende cursussen Psoas Release, staat deze spier steeds vaker centraal in mijn behandelingen. Het ontspannen van ‘De spier van de ziel’ kan heel behulpzaam zijn om een onrustig zenuwstelsel tot bedaren te brengen.


Anatomisch

De psoas is een diepliggende spier in het buikgebied, die boven-en onderlijf verbindt. Hij hecht zich aan een ruggenwervel ter hoogte van je middenrif. Hij ligt als een plank achter je ingewanden, loopt langs de binnenkanten van je heupbotten en hecht zich aan je dijbeenbotten.

Invloed

Een verkrampte psoas beïnvloedt de ademhaling, je nek-en schouderspieren, kan rommelende darmen en/of maagpijn geven en een slechtere spijsvertering. Ook kan een verkorte psoas onderrugklachten geven en spanning in de kaken. Daarnaast is het dé spier die reageert op angst en onveiligheid. Dan verkrampt de psoas. Hij wordt hierdoor ook wel ‘De spier van de ziel’ genoemd.

Onveiligheid

Angst en onveiligheid kunnen zich hebben voorgedaan in eerdere stadia van je leven. Maar ook in je huidige leven kan stress of onzekerheid een rol spelen. Je zenuwstelsel kan ontregeld zijn, waardoor je in fight\flight\freeze modus zit. Je voelt je onrustig en sneller overprikkeld. De psoas is dan gespannen en blijft dan een gevoel van onveiligheid ‘afvuren’.

Release

Vaak geeft een combinatie van gegevens uit iemands verhaal aanwijzingen waaruit ik kan opmaken dat de psoas baat kan hebben bij release. Hiervoor manipuleer ik het gebied rondom de psoas, niet de spier zelf. Deze spier laat zich namelijk niet graag aanraken. Hij heeft bij diepe druk de neiging om zich extra te verkrampen. Ook ademhaling speelt bij de psoas-release een belangrijke rol.


In traumawerk, bij burn-out, stress, angst, een onrustig gevoel en slecht slapen is release van de psoas erg behulpzaam. Je wordt er kalmer van, de ademhaling kan verdiepen en lichamelijke klachten als pijn in de onderrug worden een stuk minder.0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page