top of page
  • maaikefischer

Massagetherapie bij pubers!

Sinds een aantal weken mag ik werken met Kim (14). (Kim is overigens niet haar echte naam.) Kim is een puber. En dat maakt werken met haar totaal anders dan met een volwassene. En ik vind dat geweldig! Het vraagt van mij nog meer afstemmen, nog meer voorzichtigheid en volgen.


Kim heeft zelf bewust voor massagetherapie gekozen, omdat ze ervaren heeft dat alleen praten haar niet helpt.

Ik vind het zo leuk om met haar te mogen werken! Al is de thematiek waarvoor ze bij mij komt verre van ‘leuk’ natuurlijk.

Kim heeft eerder massagetherapie gehad, maar daarbij is ze door haar emoties enorm overvallen.

Voordat we met elkaar aan de slag gingen, hebben we daarom eerst een boswandeling met elkaar gemaakt om elkaar beter te leren kennen. Dat gaf genoeg vertrouwen om aan de slag te gaan.


Naast de ernst van de thematiek, is ze ook ‘ gewoon’ puber. En waar ze onder andere tegenaan loopt is dat ze zich onzeker voelt. De massages zelf zijn al spannend genoeg. Onzekerheid kan ervoor zorgen dat ze niet kan ontspannen en dat ze snel wordt overvraagd.

Ik heb daarom besloten om haar alle regie te geven. Ze bepaalt zelf wat ze aan houdt tijdens de massage. En ook werk ik met haar vooral over de handdoek heen.

En dat blijkt heel goed te werken! Ze is prima in staat om te voelen, ook al zit er een lap stof tussen. Wat zeg ik? Ze voelt haarfijn alles wat erin haar lichaam ligt opgeslagen. Met mijn handen kan ik haar bijna lezen als een boek. Ik voel welk thema en welke emotie waar zit.

Dat ik soms woorden geef aan wat ik ervaar, maakt dat zij het onderwerp en de bijbehorende emoties meteen kan toelaten. Alsof ze dan even bevestiging of aanmoediging krijgt.


Haar moeder is tijdens de sessies aanwezig in de ruimte. Het geeft Kim de veiligheid die ze nodig heeft. Ze is dichtbij als Kim haar nodig heeft en dat is heel fijn.

Wat het werken met Kim ook zo leuk maakt, dat zijn haar spontane opmerkingen.

Tussen de tranen door kan ze dan bijvoorbeeld dingen zeggen als:

‘Ga je mijn voeten masseren? Nou succes, ik heb zweetvoeten.’


Regelmatig moeten we met ons drieën heel hard lachen.

En laatst zei ze aan het eind van de sessie:

‘Ik blijf het toch bijzonder vinden hoor: je drukt ergens op en er komen tranen!’

Voor mij is werken met een puber als Kim echt een verrijking. Mocht jij nou een puber zijn, of kennen, die ook gebaat zou kunnen zijn bij massagetherapie? Dan ontmoet ik je graag!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page