top of page
  • maaikefischer

'Let food be thy medicine and medicine be thy food' (Hippocrates, 400 v Chr.)

De relatie tussen voeding en welbevinden


Vanuit persoonlijke interesse verdiep ik mij al jaren in voeding.

Toen mijn toenmalige partner 6 jaar geleden een hypofyse adenoom (een tumor op de hypofyse) kreeg en hij door een sterk veranderde hormoonhuishouding enorm in gewicht toenam, ben ik me gaan interesseren in voeding als medicijn. De Voedselzandloper werd mijn eerste bijbel op het gebied van voeding. Later ben ik vegetariër geworden en in het dagelijks leven ben ik praktisch vegan tegenwoordig. Doordat ik alles lees en bekijk wat los en vast zit met betrekking tot voeding, mag ik wel zeggen dat ik er best wel wat van af weet.

Mijn omgeving noemt mij wel eens grappend ‘verslaafd aan groenten’. Nou, dat neem ik op de koop toe. Ik weet waarvoor ik het doe.

Nu ben ik massagetherapeut en ‘hoort’ voeding niet bij mijn leest. Tenminste, als je het sec bekijkt. Toch wil ik het hier eens over hebben, omdat ik een holistische visie hanteer. De menselijke gezondheid zou moeten gaan over alle gebieden van het mens-zijn: spiritueel, lichamelijk, emotioneel en mentaal. Goed voor jezelf zorgen op al die gebieden werkt bevorderend voor je totale mens-zijn. Natuurlijk hoort voeding daar ook bij!


Wist je dat voeding van invloed is op hoe je je voelt?


Stress

Bepaalde voeding is stressverhogend voor je lichaam. Te denken valt aan geraffineerde suiker, alcohol, koffie, pesticiden en dierlijke producten. Als er sprake is van fysieke of psychische stress (bijvoorbeeld bij burn-out), dan doe je jezelf dus een groot plezier om het gebruik hiervan drastisch terug te schroeven.


Ontstekingen

Ieder eetmoment zorgt voor een ontstekingsreactie in je lichaam. Dat klinkt bizar, maar toch is het zo. Beperk het aantal eetmomenten tot 3 per dag en je brengt je systeem tot rust.

In het kader hiervan wil ik ook noemen: ‘s Avonds laat nog snacken en alcohol nuttigen is een enorme belasting voor je lichaam. Voel je dat je trek krijgt? Dan is het waarschijnlijk al lang tijd om naar bed te gaan! Je lichaam geeft aan rust te willen en juist geen dosis extra calorieën. Het kost je lichaam energie om je voeding te verteren. Dit gaat ten koste van het herstel tijdens je slaap. Als je beter herstelt in je slaap, werkt dit positief op hoe je je voelt. Eet na je avondmaaltijd dus niets meer.


Voeding en psyche

De juiste voeding zorgt voor evenwicht, herstel en energie. Voor mensen met burn-out, depressie en slapeloosheid is goede voeding extra belangrijk. Zo is bekend dat een tekort aan magnesium depressie in de hand kan werken. Magnesium vind je onder andere in bladgroenten, walnoten en pure chocola (Yes!).

Eet voldoende (blad)groente en fruit op een dag. De aanbevolen hoeveelheid van 200 gram groenten is veel te mager. Streef eerder naar zo’n 400 tot 500 gram groenten. Dit kun je doen door aan elke maaltijd groenten toe te voegen. Bijvoorbeeld geraspte wortel, of courgette door je havermout, een salade of soep tussen de middag en een avondmaaltijd die op groenten is gebaseerd.


Depressie

Er is een relatie aangetoond tussen depressie en ontstekingen in het lichaam. Nu je al weet dat voeding an sich al een ontstekingsreactie kan veroorzaken, is het dus zaak om eens goed te kijken welke voeding ontstekingen helpt voorkomen.

Omega 3-vetzuren in walnoten, lijnzaad(olie), hennepzaad(olie) werken ontstekingsremmend. Ook groene, chlorofylrijke groente (andijvie, spinazie, postelein, veldsla, boerenkool etc) heeft, een ontstekingsremmende werking in ons lichaam.

Verder werken vitamine D en kurkuma enorm ontstekingsremmend!


Hersen-darm as

Er is een sterke relatie aangetoond tussen de gezondheid van onze darmen en onze hersenen. Darm en brein communiceren met elkaar, ook wel de hersen-darm as genoemd. Gezonde darmen zijn van essentieel belang voor je welbevinden. Probiotica kan de gezondheid van je darmflora en je darmslijmvlies enorm helpen verbeteren. Gefermenteerde voeding, zoals zuurkool is bijvoorbeeld gezond. Inname van probiotica is aan te raden. Je algehele welzijn kan er door verbeteren!


Het liefst zou ik je in de praktijk zelf begeleiden bij een ondersteunend en bewust eetpatroon. Ik zie hierin zeker een toekomst voor mezelf! Tot die tijd verwijs ik je graag door naar voedingsdeskundigen in wie ik vertrouwen heb.Bronnen:

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page