top of page
  • maaikefischer

Laat je raken

Bijgewerkt op: 25 mei 2019

Aanraking is een eerste levensbehoefte, net als eten en drinken. Baby’s die niet worden aangeraakt groeien niet goed. Een liefdevolle streling, een knuffel of vastgehouden worden zijn essentieel voor ons welzijn, hoe oud of jong we ook zijn. In mijn praktijk kom ik soms mensen tegen met "huidhonger". Zij worden te weinig aangeraakt en komen bij mij opladen.


Onze huid is ons grootste orgaan. Het heeft een oppervlak van gemiddeld 1,6 vierkante meter en bevat tal van receptoren. De sensoren in de huid staan in verbinding met het emotionele brein. Het gelukshormoon dat vrij komt bij een liefdevolle aanraking heet oxytocine. Het wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat we ons gelukkiger voelen, dat stress wordt teruggedrongen en ons immuunsysteem wordt versterkt.


Er zijn tal van onderzoeken gedaan naar de functie van aanraking. Het bekendst is misschien het onderzoek van psycholoog Harry Harlow met zijn weesaapjes die opgroeiden met een surrogaat moederaap van badstof. De aapjes kregen voeding van een ijzeren model, maar zochten troost en bescherming bij de badstof moederaap. Als deze weggehaald werd, werden de aapjes angstig en durfden niet meer te exploreren. Aanraking in de vroege kindertijd zorgt -ook bij mensen- voor een gevoel van veiligheid en de ontwikkeling van sociaal gedrag.


Aanraking blijft ons hele leven belangrijk. Adolescenten douchen vaak lang of koesteren zich in de zon, omdat zij op deze leeftijd fysiek contact met hun ouders vaker uit de weg gaan. Ouderen die gemasseerd worden gaan zich mentaal en fysiek beter voelen en bloeien weer op. In klassen waarin kinderen elkaar onderling masseren, wordt minder gepest, zo blijkt uit Zweeds onderzoek. Dit heb ik als juf overigens ook jarenlang gedaan in mijn groepen. De kinderen vonden het heerlijk! Ze werden er rustiger van en het zorgde ervoor dat ze zich beter konden inleven in een ander.


Fysiek contact hoeft overigens niet altijd van een ander mens te komen. Ook het aaien van dieren heeft al een groot effect; het werkt rustgevend. Ook hierbij wordt de aanwezigheid van cortisol geremd en de aanmaak van het rustgevende endorfine en oxytocine gestimuleerd. Het nemen van een huisdier zou dus al veel kunnen betekenen voor je welzijn.


Welke rol speelt aanraking en knuffelen in jouw leven? Heb je er aandacht voor om je kinderen te knuffelen? En hoe zit het met aandachtsvolle aanraking van je partner? Bedenk eens hoe je fysiek contact meer kan integreren in je dagelijks leven.


Laatst kwam een cliënt voor het eerst. Zij was in geen jaren liefdevol aangeraakt.

De massage raakte haar enorm. Meteen al bij de eerste strijkingen welden de tranen op.


Op geregelde basis een aandachtsvolle massage is heilzaam. In mijn praktijk word je niet alleen fysiek aangeraakt, maar in al je facetten ‘gezien’. Je emotionele, spirituele en mentale 'zijn' worden ook geraakt. Na een massage zijn mensen ontspannen of moe en emotioneel geraakt. Een behandeling werkt vaak nog dagen door.


Zorg voor je lijf, je ziel en je geest door je te laten raken.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarze


bottom of page