top of page
  • maaikefischer

Hoe ik na mijn burn-out opbloeide

Mijn burn-out is het begin geweest van mijn nieuwe leven. Hoe uitzichtloos het in het begin ook leek, ik voelde dat ik deze fase moest aangrijpen om mijn leven opnieuw vorm te geven.

In maart 2016 meldde ik me ziek. Na een aantal maanden begon het opkrabbelen en kon ik verbazend snel beginnen met reïntegreren op een fijne plek. Wat me erg geholpen heeft waren de gesprekken met mijn werkgever. Hij sprak zijn vertrouwen en waardering uit. En hij steunde me in het zoeken van mijn eigen weg. Steun en vertrouwen van je werkomgeving is erg belangrijk bij herstel van burn-out en ik ben blij dat dit mij gegund was. Daarnaast heb ik mijn eigen pad naar heling gevonden.

In juni van datzelfde jaar heb ik een ayahuasca-ceremonie bijgewoond. Ik had nog nooit eerder ayahuasca geprobeerd, maar nu was hét moment. Met maar één kop ayahuasca beleefde ik een reis van ruim 8 uur. Het was heftig; ik heb 8 uur lang gehuild en mijn lichaam heeft onophoudelijk bewogen. Ik heb getrild, geschud, met mijn benen getrappeld, met mijn armen gemaaid, heen en weer gerold en mezelf gewiegd. En ja, ik heb ook gekotst. Ik heb me letterlijk en figuurlijk overgegeven aan de heling. Na de ceremonie zag ik eruit als een spook; ik schrok van mezelf. Maar ik voelde ook dat ik grote stappen had gezet. Ik wist dat ik tot op celniveau ballast had losgelaten. Teleurstellingen over de loop van mijn leven, mijn burn-out, het verdriet rondom het bedrog in mijn vorige relatie...ik had het verwerkt, voelde ik. Een aantal weken na de ayahuasca ceremonie steeg mijn energieniveau met de dag. Ik vond het wonderlijk. Ook volgden er bewijzen dat ik bepaalde ervaringen echt achter me gelaten had.

Waar ik goed van doordrongen was, was het volgende: als het lichaam tot op celniveau emoties en ervaringen vasthoudt, dan was het lichaam dus de ingang tot herstel!

Dat had ik zelf zo ervaren en ik wilde daar meer van weten.

Ik ging op zoek naar verschillende vormen van lichaamswerk. Ik deed onder andere een zelfcompassie-training; een vervolg op de mindfulnesstraining die ik jaren eerder had gedaan. In de meditaties sta je met compassie stil bij lichaamssensaties en emoties die los komen. Een heel waardevolle cursus. In de massagesessies die ik nu geef, maak ik gebruik van hetzelfde principe.

Ook kwam ik bij een ademcoach bij wie ik verschillende sessies transformational breath heb gedaan. Een diepe vorm van ademwerk, dat ik wel eens heb vergeleken met het effect van ayahuasca.

Daarnaast nam ik een aantal holistische massages. Eén daarvan bracht me zo bij mezelf, dat ik een bezoek heb gebracht aan de informatieavond van de opleiding van die masseur. Alles stond op groen; ik voelde tot in mijn diepste kern dat ik deze weg te gaan had en heb me ingeschreven.


Tijdens de opleiding hebben mijn medestudenten en ik veel op elkaar geoefend. Iedere keer was de massage intens. Het eerste jaar kwam er vooral veel vermoeidheid los. Ik heb heel wat gegaapt en bleef vaak het langst op tafel liggen, als alle anderen al aan het lunchen waren. Beetje bij beetje herstelde mijn energieniveau. Met elke sessie mocht ik emoties en vermoeidheid loslaten. Tijdens de opleiding kwam ik tot inzichten en groeide mijn zelfvertrouwen. Ik wist steeds meer zeker dat ik het goede pad had gevonden. De sessies die ik met oefencliënten deed, sloegen aan.

Nu, 4 jaar na mijn burn-out, heb ik een goedlopende praktijk voor integraal-holistische massage. Ik ben nog altijd aan het leren en ik ontwikkel me steeds verder door het doen van cursussen en opleidingen, om anderen nog beter te kunnen begeleiden bij hún heelwording. Ook persoonlijk blijf ik me ontwikkelen. Nog steeds laat ik me soms leiden door mijn perfectionisme. Nog steeds negeer ik soms mijn lichaamssignalen en word ik gedreven door wat ik mezelf opleg. Ik sluit me dan af en word onzeker. Dan denk ik dat ik niks geleerd heb. Het helpt dan als anderen me een spiegel voorhouden. Elke dag zijn er oefenmomenten. Elke dag opnieuw kan ik oefenen met bewustwording en leer ik steeds beter luisteren naar mijn lichaam: de grenzen die ik voel, de verstarring die optreed als ik iets niet wil. Het verlangen om de natuur in te gaan. De subtiele signalen van mijn lichaam lees ik steeds beter. Het luisteren ernaar geeft me een nieuwe balans; ik behoud mijn energie en ik ken minder ups en downs. Al deze lessen neem ik mee in het werk met mijn cliënten. Mijn grootse missie is om mensen weer in contact te brengen met hun lichaam, hun emoties en met wie zij ten diepste zijn.


Want als we allemaal trouw zijn aan wat er diep van binnen leeft, dan zijn we ook oprecht in ons contact met anderen en maken we keuzes die voor de wereld helend zijn.0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page