top of page
  • maaikefischer

Het gesprek met je lijf (gastblog)

Bijgewerkt op: 27 sep. 2019

Toen ik in de donkerste periode van mijn leven terecht raakte, hoopte de ellende zich niet alleen op in mijn hoofd en geest, maar ook in mijn lijf. In de cellen van mijn spieren. Het kraakbeen van mijn gewrichten. De weefsels van mijn hart, longen, nieren, maag, darmen. Zo’n periode waarin je voelt, je hebt niet alleen een lijf, je bént ook een lijf. Een complex stelsel van botten, spierbundels, pezen, bloedvaten, zenuwbanen, organen, bijeengehouden door een tere huid. In je lijf woont je ziel, de – tijdelijke – verblijfplaats van je geest, de habitat van je wonderlijke ‘zijn’. Wanneer je ziel, om welke reden dan ook, gekwetst is, klampt hij zich krampachtig vast aan jouw lijf. En laat pas los wanneer hij ervan overtuigd is dat de kust weer veilig is, het gevaar geweken.


Bij Maaike heb ik ontdekt dat je met je lijf in gesprek kunt gaan. Dat er plekken zijn in je lijf die je iets te zeggen hebben. Pijnlijke knopen, soms diep vanbinnen, die je iets duidelijk willen maken. Gevoelige gebieden die, met jou, meegeleden hebben onder het verdriet, de tragiek die jou is overkomen. Dat kunnen ook mystieke plekken zijn waar angst, verdriet of spanning binnentreden en zich vervolgens diep in je lijf verstoppen, zich daar vastzetten. Je kunt ze enkel identificeren door ze aan te raken en proberen te achterhalen welk verhaal ze je vertellen. Leed dat je is aangedaan. Pijn die je verduurd hebt, of juist ontkend. Maar ook heerlijke herinneringen uit je jeugd. Liefde en warmte die je uitstraalt. Of delen van je lijf die zich juist onverzettelijkheid hebben getoond.


Maaike zocht met mij al die plekken op. En dat gaat er vaak niet zachtzinnig aan toe. Het ware gesprek met je lijf moet soms van ver en diep losgewrikt worden. Ik zat er zelf behoorlijk doorheen. Psychisch en lichamelijk. Toch voelde ik steeds wel waar het zat, waar het verhaal zich verstopte. In de stramme schouders, de stugge wervelkolom, de verkrampte ingewanden, de taaie benen, de schuchtere longen, het aangedane hart.


Maaike heeft het gesprek met mijn lijf op gang gebracht. Ze heeft – zo heb ik het ervaren – mijn organen teruggebracht, mijn autoriteit versterkt, mijn bekkenbalans verbeterd, chakra’s aandacht gegeven, mijn zachte met mijn harde kant verenigd, en daarbij mijn stem tot het uiterste gedreven om het ware verhaal uitgesproken te krijgen.

Mijn lijf en ik, wij voeren nu de mooiste gesprekken. Dankjewel, lieve Maaike.
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page