In massagetherapie is het grootste doel in contact komen met jezelf; met je lichaam en met je gevoel. Naast lichaamswerk is de natuur voor mij een belangrijke pijler in bewustzijnsontwikkeling. In de natuur kun je ook contact maken met jezelf. Tijdens wandelcoaching maak ik hier gebruik van. Met behulp van mindfulness-oefeningen laten we de indrukken van de natuur op ons inwerken.
Ook buiten wandelcoaching om, houd ik er van om de natuur in stilte te ervaren. Ik ga graag alleen naar het bos.
Forest bathing, of Shinrin-yoku in het Japans, betekent letterlijk bosbaden: je onderdompelen in de natuur. Je leert jezelf beter kennen terwijl je je laat omarmen door het bos. Je zet al je zintuigen wijd open; je luistert, ruikt, kijkt en voelt het bos en je laat het binnenkomen. Je hoort de vogels kwetteren en zingen, de insecten zoemen, je hoort het ritselen in het gebladerte. Je ruikt de dennengeur, de mossige aarde, het vocht en de frisheid in de lucht. Je ziet het licht door de bomen, je kijkt naar de verschillende vogels in het bos, je neemt de verschillende kleuren groen waar. En je voelt wat het wandelen met je doet: je voelt de schone lucht je longen instromen, je voelt takjes en blaadjes onder je voetzolen en de bewegingen van je lichaam.
Stevig wandelen of hardlopen telt niet mee. Ook niet kletsen met een wandelpartner.
Nee, het gaat erom dat je de natuur bewust beleeft.
Voor mij voelt het of ik vrijer kan ademhalen in de natuur. Ik voel me verbonden met de bomen, de dieren en insecten om me heen. Er komt dan vanzelf een gevoel van dankbaarheid en vaak ontroering in me boven.
Ik voel me intens verbonden met de natuur. En dat is volgens mij niet gek; wij zijn een onderdeel van de natuur, het is ons thuis. De natuur oordeelt niet en neemt je onvoorwaardelijk in zich op.
Bosbaden is heel gezond. De kans op psychische problemen vermindert met 50% als je minimaal eenmaal per week in park of bos beweegt. (Mitchell, 2012, IVN Factsheet)
De hoeveelheid cortisol vermindert drastisch als je buiten bezig bent; het doet gevoelens van stress afnemen. Ook angst en depressie nemen af in een groene omgeving.
Je bloeddruk wordt minder, je krijgt meer energie en je slaapt beter.
Bomen wisselen onderling stoffen uit: een deel daarvan kun je vergelijken met een natuurlijk antibioticum. Je longen volzuigen met boslucht verkleint de kans op een longontsteking en stimuleert je immuunsysteem in het algemeen.
Bosbaden: ik kan het je aanraden. Zeker nu -tijdens de lockdown- hebben we de tijd om de natuur te bezoeken en contact met haar te maken. Het belangrijkste is dat je je telefoon thuis laat en dat je tijdens je wandeling af en toe stil staat om de omgeving bewust te ervaren. Je wordt er gezond en gelukkig van, dus doe het. Juist nu.
Liefs, Maaike
Comments