top of page
  • maaikefischer

Energie in het bekken

Regelmatig ervaar ik een therapeutische massage als pure magie. Ik werk op mijn intuïtie en we zijn beide voelend aanwezig. In harmonie met elkaar herstelt de natuurlijk energiestroom in het lichaam. Dit is het verhaal van een sessie met Anne (fictieve naam), waarin haar natuurlijke energie weer op gang kwam en zij zich na de sessie weer steviger op haar benen voelde staan.


Hoewel ze zich in haar leven op dit moment onzeker voelt en niet altijd weet wat te doen, staat Anne door de sessies steeds meer in haar kracht. In de laatste sessie kreeg ze duidelijke inzichten over hoe haar leven vorm te geven. Ze had weer energie voor leuke dingen en wist dat ze haar eigen koers mocht gaan varen.

In de tussentijd heeft ze ook nog naar antwoorden gezocht buiten zichzelf. Wat ze daar hoorde stond haaks op haar innerlijk weten. Daardoor is ze in de war geraakt. Ze sliep niet meer en was haar vertrouwen in haar pad kwijt.


Deze keer stond de sessie daarom in het teken van terugkeren naar zichzelf. Anne mag gaan vertrouwen op haar innerlijke gevoel en weer rust, vertrouwen en stevigheid gaan voelen in zichzelf.

Bij de bodyscan aan het begin van de sessie wordt mijn aandacht getrokken naar haar bovenbenen net onder haar billen. Ik houd daar even stil. Anne voelt het ook en reageert met een paar diepe ademhalingen. Bij het inmasseren voel ik dat haar bekken meer aandacht nodig heeft.

Holistisch gezien staat het bekken voor de basis in jezelf: stabiliteit ervaren in het leven, zekerheid, standvastigheid en stevigheid. Het eerste en het tweede chakra bevinden zich in het bekken. Het eerste chakra staat o.a. voor stevig, stabiel en vol vertrouwen in het leven kunnen staan. Vanuit dit chakra weet je wat goed voor je is. Het tweede chakra staat voor de verbinding ervaren met jezelf en de overgave aan het leven. Dit zijn thema’s die momenteel spelen bij Anne.


Ik besluit daarom om in deze sessie de focus te leggen op het bekken.

Mijn hoofd gaat uit en ik ben de rest van de sessie puur voelend aanwezig.

Ik werk vooral energetisch. Ik laat Anne de spanningsplekken voelen en benoemen. Terwijl ik rustig haar onderrug masseer ervaart Anne een gevoel van insnoering/ beklemming in het gebied van haar bekken, lendenen en buik. Ik voel die beklemming ook in mijn eigen lijf.

Er is verdriet voelbaar rond haar hartstreek en haar heiligbeen. Ik vraag Anne hier bij stil te staan en goed te ademen. Vandaag gaan we niet dieper op deze emoties in. We nemen alleen waar en blijven er met compassie bij aanwezig.

Langs haar bekkenrand rechts is veel spanning voelbaar. Het staat in verband met

‘moeten’. Ook hier staan we even bij stil. Ik vraag Anne er goed in te ademen, maar vraag er niet op door.

Rechts van haar heiligbeen geef ik druk en dat straalt uit naar haar buik. Bij een energetische strijk langs haar ruggengraat zegt ze dat het heel zwaar voelt vanaf haar hartgebied naar beneden. Het is zwart. Ik werk openend links en rechts langs de bekkenrand. De energie gaat langzaam meer stromen. Als ik het bekkengebied van links naar rechts puls, dan maakt het zwart plaats voor wit. Ook ik voel dat het lichter wordt.

Rond haar heiligbeen is het nog grijs, zegt ze. Ik maak aan beide kanten diepte op haar bil bovenaan, net naast het heiligbeen. Er is hier verdriet voelbaar en ik vraag Anne hier bij stil te staan en goed door te ademen en weg te zuchten. Ze krijgt ineens veel hoofdpijn. Er zijn strijkingen nodig richting bovenbenen, onderbenen en voeten, voel ik.

‘ Het is net of je een elastiek lostrekt en meeneemt naar beneden’ , zegt ze. Het voelt hierna veel lichter in haar bekken en billen.

Tot slot puls ik nog verticaal en horizontaal op het bekkengebied. De laatste zwaarte laat los en haar hoofdpijn is ineens verdwenen.


In deze sessie hebben we het zelfherstellend vermogen aangesproken. Door aandacht te geven aan het bekken is er meer energie naar haar basis gegaan. Er is een betere doorstroming tussen boven en beneden voelbaar. Anne ervaart dat ze meer gezakt is in haar bekken. Het voelt zwaarder, maar op een fijne manier. Het voelt goed en ze is blij dat ze is gekomen vandaag.

Een sessie als deze maakt dat ze zich steviger voelt in zichzelf. Haar basisvertrouwen in zichzelf en het leven is weer meer aanwezig.
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page