top of page
  • maaikefischer

Burn-out

In november 2019 voltooide ik de 4-daagse verdiepingstraining ‘Begeleiding bij burn-out’. Een waardevolle aanvulling voor mijn praktijk.

Frequentie

Overspannenheid en burn-out komen helaas steeds vaker voor in onze samenleving. Maar liefst 17% van de werknemers heeft burn-out klachten. Dat is ruim 1 op de 6! (bron: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overspannenheid-en-burn-out/cijfers-context/huidige-situatie )

Niet alleen de toenemende werk- en prestatiedruk op de werkvloer heeft hier mee te maken. In veel gevallen gaan er 1 of meerdere grote life-events aan vooraf.

Een overlijden, spanningen in huiselijke kring, een ongeluk of ziekte van een naaste zijn hier voorbeelden van. Mensen die burn-out raken zijn vaak juist de mensen die hart hebben voor de zaak. Het zijn vaak mensen die hun innerlijke signalen negeren en in tijden van stress nog een beetje meer geven. Als er dan een life-event bovenop komt, dan gaat het ineens écht niet meer.

Signalen

Een burn-out is niet gemakkelijk te erkennen. Dat komt vooral omdat mensen in tijden van stress volhouden door middel van het stresshormoon cortisol. Dit hormoon maakt je ongevoeliger voor je lichamelijke signalen. De volgende verschijnselen mag je zeker serieus nemen: Toename onzekerheid, slaapproblemen, emotioneler worden, concentratieproblemen, versmallen van je interesses, meer fouten maken, toename werkuren, vermoeidheid, terugtrekken uit je sociale omgeving, lusteloosheid, ongezondere eetgewoontes, afname van je lichamelijke conditie, sneller geïrriteerd zijn.

Acceptatie

Burn-out wordt door de omgeving niet altijd begrepen en door de persoon in kwestie niet altijd geaccepteerd. Een burn-out is gedurende jaren ontstaan en is niet zomaar verdwenen. Acceptatie door zichzelf en door de omgeving is van groot belang. Mensen met een burn-out zijn vaak erg loyaal naar de werkgever en vinden het moeilijk om het werk los te laten. Schuldgevoel speelt in veel gevallen een rol. Begrip, steun en waardering van de werkomgeving kan helpen het schuldgevoel te verminderen. Een werknemer zal dan sneller herstellen. In de begeleiding is acceptatie van de burn-out het eerste waar we aan werken.


Herstel

Om volledig te herstellen van burn-out zullen verschillende aspecten aandacht moeten krijgen: steun uit de omgeving, voeding, acceptatie, contact met het lichaam, energiepijl en zelfinzicht. In de massagetherapie richten we ons vooral op de laatste vier.

We onderzoeken samen hoe belastbaar je nog bent op verschillende vlakken. We voelen wat je lichaam je te vertellen heeft. Energieherstel is de volgende belangrijke stap. Daarna onderzoeken we wat de impact is geweest van de events voorafgaande aan je burn-out. Het is belangrijk om deze events te verwerken en je gevoelens te erkennen. “Gevoel wil gevoeld worden”, zeg ik vaak. Ook kijken we naar jouw persoonlijkheidskenmerken. Dit bevordert het zelfinzicht.

Je leert begrijpen waar het mis is gegaan en welke dingen je anders kunt aanpakken.

Tot slot werken we aan terugkeer naar het werk.


Bewustzijn

Ik zie burn-out als een levensveranderende crisis. Aanvankelijk kan het vervelend en naar zijn. Toch kan er in je burn-out een antwoord of transformatie verscholen liggen. Samen met jou kijk ik ook graag naar dit stuk.

Wat te doen?

Neem je klachten serieus! Misschien is herstel nog mogelijk voordat je 'over het randje' gaat. Let wel: een paar dagen rust volstaat niet en kan je stressverschijnselen alleen maar verergeren. Ga ook niet fanatiek yoga of mindfulness beoefenen. Juist een periode vertragen, 'niets moeten' en lanterfanten is essentieel voor je herstel.

Neem contact op met je huisarts en wees welkom voor een verkennende afspraak bij Roots to Blossom.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page