• maaikefischer

Zweverig

Bijgewerkt op: 18 jun. 2020

Naast mijn werk als massagetherapeut, val ik nog een paar dagen in in het basisonderwijs. Mij werd laatst gevraagd of ik vanuit mijn huidige expertise een workshop kan verzorgen voor collega's.

Dat lijkt mij een prachtige kans om leerkrachten in contact te brengen met onderlinge kindermassage of mindfulness! Ik besloot de keuze eens voor te leggen aan een aantal collega's.


Een collega liet blijken dat ze weinig op had met dat ‘mind-volle-dinges’.

Ze wist er niet veel van en ze zou ook niet voor zo'n workshop kiezen. Wat had ze er aan? Ze zou liever iets doen waar ze direct resultaat van had.

Eenmaal thuis zette deze conversatie mij aan het denken.


Als ik vertel over mijn werk als massagetherapeut, mindfulness- en zelfcompassietrainer en wandelcoach, dan wordt er soms wat glazig wordt gekeken. Mensen noemen ‘ wat ik doe’ spiritueel en noemen zichzelf nuchter. Ze vinden mij of mijn werk soms wat zweverig. Hmmm...dat is niet zoals ik het zie.


Alles wat ik doe en waar ik voor sta gaat over bewustwording. En daarmee samenhangend: gezondheid.

Dat zijn helemaal geen vieze woorden. Het betekent namelijk gewoon dat je je bewust bent of wordt van bepaalde zaken. Dat kan betekenen: bewust zijn op het niveau van het denken, maar dat kan ook bewust zijn op gebied van voelen. Je begint dingen te snappen die je eerst niet zag.


Mijn werk als massagetherapeut gaat erover dat mensen zich ten eerste bewust worden dat ze een lichaam hebben en dat ze leren voelen wat zich daarin afspeelt.

Voor sommige mensen is dat lichaam een functioneel voertuig geworden, dat vooral niet lastig mag doen. Het moet optimaal functioneren, jou van A naar B brengen en zorgen dat alle processen ongemerkt soepel verlopen. Liefst stopt je lijf jouw gevoelens ook nog weg, ergens diep in een aantal spierweefsels of organen. Zo, opgeruimd staat netjes en we gaan weer door!

Dat we een ingenieus pakketje zijn waarvan alles met elkaar verbonden is, dat zijn we vergeten. Je hoofd, je lichaam, je wensen, je emoties, je visie op het leven, je verbinding met anderen en met de natuur: alles is met elkaar verbonden en heeft invloed op elkaar!


Leren stil te staan bij wat je ervaart in het moment is super waardevol om ervoor te zorgen dat je je grenzen weer leert voelen. Om maar een voorbeeld te noemen! Dat is waar mindfulness over gaat. Dat is niet zweverig maar hard werken om te leren meer in het hier en nu te zijn. We zijn maar al te graag met onze gedachten bij anderen, bij wat er al gebeurd is of wat er nog komen gaat.

Maar juist in het nu zijn, moeten we tegenwoordig oefenen. En dat is echt trainen!

Je bewust worden van hoe je je voelt, welke gedachten invloed op jou uitoefenen, welke lichamelijke sensaties je ervaart...het zorgt er uiteindelijk voor dat je rustiger, gezonder en gelukkiger wordt. Daar is keihard wetenschappelijk bewijs voor!

Talloze onderzoeken zijn er gedaan naar de effecten van mindfulness. Niet voor niets worden dit soort cursussen betaald door werkgevers om verzuim op het werk terug te dringen.

Integraal-holistische massagetherapie gaat alleen nog een aantal tandjes dieper. Dat durf ik rustig te zeggen.


Daar komt bij dat ik steeds meer ontdek hoe belangrijk onze verbinding met de natuur is. Wij zijn een onlosmakelijk deel van de natuur, maar ook dat zijn we steeds meer vergeten. Door de technische ontwikkelingen zijn we afgedreven. Wij zijn geen verlengstukken van computers, wij zijn geen robots of machines. Wij zijn natuurwezens. De natuur is ons thuis. Ook doordat we de verbinding met de natuur steeds meer zijn kwijtgeraakt is onze gezondheid achteruit gegaan. Ik lees nu het prachtige boek ‘De geheime band tussen mens en natuur’ van Peter Wohlleben. Daar beschrijft hij onderzoeken die gedaan zijn naar de invloed van bos op het immuunsysteem van de mens. Bomen onderling scheiden een soort antibiotica uit om zich tegen schimmels en bacteriën te beschermen. Wij mensen ademen dit in en worden op die manier voorzien van gezonde, natuurlijke antibiotica. En dat is nog maar 1 voorbeeld.

Tijdens de wandelcoaching is dit een natuurlijk ingrediënt. Het positieve effect van wandelen in de natuur op stress, angst en depressie is ook dik aangetoond.


Je verbinden met jezelf door middel van mindfulness of massagetherapie, liever leren zijn voor jezelf met zelfcompassie of je verbinden met de natuur is niet zweverig of spiritueel.

Steeds in je hoofd zitten en elders zijn dan waar je op dat moment bent, misschien is dat wel zweverig... Je zweeft namelijk overal en nergens, maar bent niet waar je daadwerkelijk bent. En dat is HIER en NU, in verbinding met je eigen lichaam temidden van een prachtige wereld.

Ik ben op het gebied van deze ontwikkelingen heel positief gestemd want ik zie het bewustzijn bij veel mensen toenemen. Steeds meer mensen zoeken de verbinding met de natuur en met zichzelf.


In hoeverre ben jij in contact met je WARE NATUUR?


Liefs, Maaike0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Onzekerheid