• maaikefischer

Zweverig

Vandaag sprak ik met drie collega’s op een school waar ik inval. Bovenschools was mij de vraag gesteld of ik vanuit mijn expertise een workshop kon verzorgen voor collega’s in het nieuwe schooljaar. Ik was daar wat over aan het mijmeren en besloot eens aan hen te vragen waar de behoefte zou kunnen liggen. De keuze gaat voor mij tussen onderlinge kindermassage of mindfulness voor leerkrachten en/of toegepaste

mindfulness in de klas.


Uit de reactie van een collega sprak dat ze weinig op had met dat ‘mind-volle-dinges’.

Ze zei het niet respectloos hoor! Het zijn aardige collega’s en we hadden een leuk gesprek. Maar eenmaal thuis zette deze hele conversatie mij aan het denken.


Ik heb dat namelijk wel vaker, dat ik vertel over mezelf, mijn werk of over hoe ik in het leven sta en dat er dan een beetje glazig wordt gekeken. Mensen noemen ‘ wat ik doe’ spiritueel of zeggen dat ze zelf vrij nuchter zijn. Ze vinden mij of mijn levensvisie soms wat zweverig.

Op mijn beurt kan ik daar dus met mijn pet niet bij.

Alles wat ik doe en waar ik voor sta gaat over bewustzijn en bewustwording. En daarmee samenhangend: gezondheid.

Dat zijn helemaal geen vieze woorden. Het betekent namelijk gewoon dat je je bewust bent of wordt van bepaalde zaken. Dat kan betekenen bewust zijn op het niveau van het denken, maar dat kan ook bewust zijn op gebied van voelen. Het betekent, wat mij betreft, gewoon dat je dingen begint te snappen die je eerst niet zag. Dat is heel simpel gezegd, dus nu wat uitvoeriger:


Mijn werk als massagetherapeut gaat erover dat mensen zich ten eerste bewust worden dat ze een lichaam hebben en dat ze leren voelen wat zich daarin afspeelt.

Ja, ik hoor je denken! ‘ Haha, dat weet ik ook wel, dat ik een lichaam heb.’ Voor veel mensen is dat lichaam een functioneel voertuig geworden, dat vooral niet lastig mag doen. Het moet optimaal functioneren, jou van A naar B brengen en zorgen dat alle processen ongemerkt soepel verlopen. Liefst stopt je lijf jouw gevoelens ook nog weg, ergens diep in een aantal spierweefsels of organen. Zo, opgeruimd staat netjes en we gaan weer door!

Dat we een ingenieus pakketje zijn waarvan alles met elkaar verbonden is, dat zijn de meeste mensen vergeten. Je hoofd, je lichaam, je wensen, je emoties, je visie op het leven, je verbinding met anderen en met de natuur: alles is met elkaar verbonden en heeft invloed op elkaar!

Leren stil te staan bij wat je ervaart in het moment is super waardevol om ervoor te zorgen dat je je grenzen weer leert voelen. Om maar een voorbeeld te noemen! Dat is waar mindfulness over gaat. Het is geen zweverige, spirituele prietpraat, maar keihard werken om te leren meer in het hier en nu te zijn. We zijn maar al te graag met onze gedachten bij anderen, bij wat er al gebeurd is of wat er nog komen gaat.

Maar juist in het nu zijn, moeten we tegenwoordig oefenen. En dat is echt trainen!

Je bewust worden van hoe je je voelt, welke gedachten invloed op jou uitoefenen, welke lichamelijke sensaties je ervaart...het zorgt er uiteindelijk voor dat je rustiger, gezonder en gelukkiger wordt. Dat is geen hocuspocus, maar daar is keihard wetenschappelijk bewijs voor! Talloze onderzoeken zijn er gedaan naar mindfulness en niet voor niets worden dit soort cursussen betaald door werkgevers om verzuim op het werk terug te dringen.

Mijn massagetherapie gaat alleen nog een aantal tandjes dieper. Dat durf ik rustig te zeggen.

Daar komt bij dat ik steeds meer ontdek hoe belangrijk onze verbinding met de natuur is. De derde tak van mijn bedrijf Roots to Blossom. Wij zijn een onlosmakelijk deel van de natuur, maar ook dat zijn we steeds meer vergeten. Door de technische ontwikkelingen zijn we afgedreven. Wij zijn geen verlengstukken van computers, wij zijn geen robots of machines. Wij zijn natuurwezens. De natuur is ons thuis. Ook doordat we de verbinding met de natuur steeds meer zijn kwijtgeraakt is onze gezondheid achteruit gegaan. Ik lees nu het prachtige boek ‘De geheime band tussen mens en natuur’ van Peter Wohlleben. Daar beschrijft hij onderzoeken die gedaan zijn naar de invloed van bos op het immuunsysteem van de mens. Bomen onderling scheiden een soort antibiotica uit om zich tegen schimmels en bacteriën te beschermen. Wij mensen ademen dit in en worden op die manier voorzien van gezonde, natuurlijke antibiotica. En dat is nog maar 1 voorbeeld! Het positieve effect op stress, angst en depressie is ook dik aangetoond.


Lieve mensen, je verbinden met jezelf door middel van mindfulness of massagetherapie, liever leren zijn voor jezelf met zelfcompassie of je verbinding met de natuur herstellen is niet zweverig of spiritueel.

Steeds in je hoofd zitten en elders zijn dan waar je op dat moment bent, dat is pas zweverig. Je zweeft namelijk overal en nergens, maar bent niet waar je daadwerkelijk bent. En dat is HIER en NU, in verbinding met je eigen lichaam temidden van een prachtige wereld.

Ik ben op het gebied van deze ontwikkelingen heel positief gestemd want ik zie het bewustzijn bij veel mensen toenemen.

Maar de volgende keer als iemand spreekt over bovengenoemde zaken, bedenk dan gewoon eens waar jij eigenlijk staat?

In hoeverre ben jij nog in contact met je WARE NATUUR?


Liefs, Maaike@ Maaike Fischer- Roots to Blossom 2018