top of page
  • maaikefischer

Mijn moedertje

Morgen wordt ze opgenomen in het ziekenhuis. Ze wordt ‘in de marinade’ gelegd, zoals de arts grappend vertelde. Haar dosis bloeddrukverlagers wordt verhoogd om haar voor te bereiden op haar operatie van donderdag. Het is een ingreep die zelden voorkomt. Ze heeft ook ‘iets’ wat zelden voorkomt en dat weten we pas kort. Haar bijnier is vergroot waardoor ze veel adrenaline aanmaakt.

Ze heeft al een hele tijd last van hartkloppingen, slaapt slecht en ze is zorgelijk. Ze is de afgelopen tijd steeds nerveuzer geworden en ze is flink afgevallen.

Ze wilde graag dat ik vandaag langs kwam om me nog even te zien voor de opname. Ook had ze veel behoefte aan een massage. Dat hebben we vandaag dus gedaan, op de eettafel.

Met veel liefde heb ik haar rug, schouders en hoofd gemasseerd. Ik liet haar een aantal keer lekker zuchten om de spanningen los te laten. En passant heb ik haar ook uitgelegd hoe goed zo’n massage is in haar toestand. Haar systeem functioneert al maanden alsof haar een tijger op de hielen zit. Ze vertoont alle stressreacties die je je maar kunt voorstellen. De adrenaline giert door haar lichaam en haar koppie maakt overuren. Haar sympathisch zenuwstelsel draait op volle toeren en remt nauwelijks af. Ze mediteert, zegt positieve affirmaties op en heeft lichaamsoefeningen die ze dagelijks doet om wat te kalmeren. Maar niets helpt natuurlijk beter dan een massage van je eigen dochter😊 Door haar te masseren stimuleer ik haar parasympatisch stelsel: het deel van het autonome zenuwstelsel dat voor kalmte en herstel zorgt. Na de massage ziet ze er rustig en vredig uit. Ze heeft meer kleur op haar wangen. ‘Wat is het toch fijn om een dochter te hebben met zulke fijne en kundige handen’, zegt ze en we knuffelen elkaar liefdevol. Een massage stimuleert de aanmaak van oxytocine en serotonine, de zogenaamde gelukshormonen. Knuffelen trouwens ook. Het doet goed om aangeraakt te worden. Zeker in deze tijd, waarin we chronisch blootstaan aan stress. Het is niet alleen een weldaad voor het overprikkelde systeem van mijn moeder maar voor iedereen. Gun jezelf af en toe een massage. Aanraken is een eerste levensbehoefte. Je zult je gelukkiger voelen en gezonder. Voor mijn moeder helpt alleen masseren op dit moment helaas niet. 'Het gifkikkertje moet eruit', zoals ze zelf zegt. Maar daarna zal ik haar zeker weer masseren. Het stimuleert namelijk ook het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Voordat ze het weet voelt ze zich vast weer gezonder en gelukkiger. Daar gaan we voor! Ik gun het haar. En jou ook.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Onzekerheid

bottom of page